Aanschaffen van een elektrische motorfiets steeds populairder

Het gebruik van elektrische voertuigen is sinds de afgelopen jaren steeds populairder. Zo is het aantal aangeschafte elektrische voertuigen tussen 2014 en 2017 meer dan verdubbeld. Dit komt mede door de populariteit van de elektrische auto, maar ook andere elektrische voertuigen zoals de motor komen in beeld.

Nog veel vooroordelen elektrische motor

Elektrische auto’s zien steeds vaker op de weg. Elektrische motoren daarentegen zie je nog bijna niet. Een reden hiervoor kan zijn dat er een aantal vooroordelen bestaan over elektrisch motorrijden:

  • Door het rijden met een elektrische motorfiets kan je eerder stil komen te staan. Dit komt omdat de accu vaak moet worden opgeladen
  • De elektrische motorfiets is duur in aanschaf
  • De elektrische motoren kunnen langzaam zijn

Toch blijkt uit gegevens van het RVO dat de aanschaf van elektrische motorfietsen steeds meer toeneemt. In 2013 werden er 196 elektrische motorfietsen aangeschaft, en in 2017 zijn dit er al 316. Alhoewel hier nog steeds gesproken wordt over relatief kleine aantallen, is er zeker een flinke toename te zien.

De voordelen van een elektrische motor

Ondanks de vooroordelen die bestaan over elektrische motoren zijn er ook zeker veel voordelen.:

  • De elektrische motorfiets heeft nagenoeg geen onderhoud nodig.
  • Doordat er geen onderhoud nodig is compenseert dit de aanschafprijs
  • De elektrische motorfiets is goed voor het milieu
  • Er kan gebruik worden gemaakt van snelladen, hiermee kan de volledige accu in ongeveer 20 minuten volladen.
  • De elektrische motorfiets maakt bijna geen geluid.

Producenten elektrische motoren

Veel producenten van conventionele motoren zoals BMW en KTM produceren sinds een aantal jaar ook elektrische motoren. Ook ontstaan er nieuwe fabrikanten die elektrische motoren produceren, zoals Zero Motorcycles. De motoren van Zero Motorcycles hebben een rijbereik/actieradius van ongeveer 200-300 kilometer. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe snel je rijdt en wat de weersomstandigheden zijn. Daarnaast is er ook een groep studenten van de TU-Eindhoven die zelf twee elektrische motoren hebben gebouwd. Deze motoren kunnen maar liefst 380 kilometer afleggen met een snelheid van 160 km/h. Met deze motoren zijn ze 80 dagen succesvol rond de wereld gereisd.

Veiligheid

Het is begrijpelijk als je nog vragen hebt over de veiligheid van elektrisch rijden. Er wordt door de Nederlandse overheid veel onderzoek gedaan naar de veiligheid hiervan. Tot nu toe blijken hier geen/weinig problemen mee te zijn. Het is wel belangrijk te onthouden dat de motor geluidloos is, waardoor je de elektrische motor niet aan kan komen horen.

Meest gelezen

Ouderen pakken steeds vaker de motor

John Hefboom
13 april 2017

Steeds meer vrouwen rijden motor

John Hefboom
26 april 2017

Motorrijden komt steeds vaker voor op bucketlists

John Hefboom
9 juni 2017

Nog geen reacties

Reageer