Ouderen pakken steeds vaker de motor

Leren jas aan, helmpje op en gas geven. Niet alleen jongeren gaan graag de weg op als”motormuis”: onder oudere durfals is het vervoersmiddel steeds populairder.

Vanaf 55 jaar begint het ongeveer. Tegen die tijd kiezen ouderen de laatste jaren steeds vaker voor een motor. Gek genoeg is het vervoersmiddel vooral ook onder 75-plussers steeds populairder. “We hebben ook wel eens iemand gehad van 75 die nog zijn rijbewijs ging halen”, aldus een woordvoerder van Bovag.

Tussen 2010 en 2015 bleken 75-plussers steeds vaker de weg op te gaan met een motor. Dat ging om een stijging van 92 procent. Bij vrouwen was er zelfs sprake van een verdubbeling.

Jongeren kiezen juist minder vaak voor motor

Het aantal jongeren onder de 25 jaar dat een motor bezit daalde juist. In de periode van 2013 tot 2015 ging dat om een daling van 13 procent.

Een beetje verwarrend is dat er juist wel veel jongeren vorig jaar hun motorrijbewijs haalde. Volgens cijfers van het CBR slaagde er in 2016 meer jongeren onder de 24 jaar dan in 2014. Dat ging om een stijging van maar liefst 47 procent.

Maar daar zijn twee verklaringen voor:

  “Motorrijders moeten een rijbewijs behalen in meerdere categorieën. Als achttienjarige mogen ze alleen een soort opgevoerde brommer besturen en geen motor rijden, maar dit wordt wel meegeteld bij die 47 procent”, aldus een woordvoerder van Bovag.

– De regels voor het behalen van een motorrijbewijs zijn verscherpt in 2013. Daardoor hebben veel mensen voor die tijd hun rij-examen gedaan. “Na die periode droogde het een tijd op”, zo vertelt de Bovag-woordvoerder. Inmiddels zijn de regels wat soepeler. “Daardoor zijn we nu eindelijk weer op het oude niveau.”

Dat maakt de stijging van 47 procent wel iets minder spectaculair.

De auto ‘wint’

Dat jongeren nu minder motor rijden, betekent niet dat ze gezwicht zijn voor een brommer of scooter. De laatste jaren daalde ook de populariteit van deze vervoersmiddelen, in elk geval onder jongeren van 16 tot 20 jaar.

Alleen de auto doet het al langere tijd goed. Nederlanders uit de meeste leeftijdscategorieën kiezen hiervoor. Vooral mensen met een leeftijd van 45 tot 55 jaar, maar ook bij jongeren blijft de auto populair.

Nog geen reacties

Reageer